Tak jak obiecałam wstawiam Wam przepis na bezglutenowe paluszki, które są super odskocznią od zwykłych ciasteczek, dzieciaki chętnie sięgają po takie nowości, no i mogą być idealne na Halloween ! :)
Składniki :
- 2 szklanki bezglutenowego koncentratu mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 225 gram masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczy[ta soli
- paczka migdałów
Przygotowanie:
- Miksujemy razem cukier, masło i jajko. Następnie dodajemy pozostałe składniki i również miksujemy.
- Wyrabiamy ciasto ręcznie. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części.
- Wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki lub na chwilę do zamrażarki.
- Wyjmujemy jedną część i odrywamy z niej małe kulki ( wielkości orzecha ) i rolujemy z nich palce, Paluszki powinny być w miarę chude i nie za długie gdyż urosną podczas pieczenia.
- Ozdabiamy paluszki migdałem na czubku, który ma przypominać paznokieć.
Paluszki można również zrobić przy użyciu zwykłej mąki pszennej, jednak wtedy nie są już bezglutenowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz