sobota, 16 stycznia 2016

Bezglutenowe paluchy ! :)

Tak jak obiecałam wstawiam Wam przepis na bezglutenowe paluszki, które są super odskocznią od zwykłych ciasteczek, dzieciaki chętnie sięgają po takie nowości, no i  mogą być idealne na Halloween ! :)

Składniki :

  • 2 szklanki bezglutenowego koncentratu mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 225 gram masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczy[ta soli
  • paczka migdałów

Przygotowanie:

  1. Miksujemy razem cukier, masło i jajko. Następnie dodajemy pozostałe składniki i również miksujemy.
  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części. 
  3. Wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki lub na chwilę do zamrażarki.
  4. Wyjmujemy jedną część i odrywamy z niej małe kulki ( wielkości orzecha ) i rolujemy z nich palce, Paluszki powinny być w miarę chude i nie za długie gdyż urosną podczas pieczenia.
  5. Ozdabiamy paluszki migdałem na czubku, który ma przypominać paznokieć. 


Paluszki można również zrobić przy użyciu zwykłej mąki pszennej, jednak wtedy nie są już bezglutenowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz