Pierwszy filmik właśnie z przepisem na bułki z mąki orkiszowej.
Wiem, że wielu z Was nie wyobraża sobie diety bez pieczywa, dlatego przedstawię Wam alternatywę dla pieczywa sklepowego, w którym nie koniecznie wiadomo co dokładnie się znajduje.
Obecnie staram się unikać pieczywa, ale czasem najdzie mnie ochota na taką pyszną bułeczkę, dlatego dziś będzie przepis na bułki z mąki orkiszowej.
Składniki :
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 gram droższy
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 80 gram masła
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Roztapiamy masło w garnku i zostawiamy do ostygnięcia.
- Podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ( nie gorące ! )
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy wcześniej rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto ok 2-3 minuty. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut.
- Posypujemy stolnicę mąką, formujemy bułki i przykrywamy je do wyrośnięcia.
- Nastawiamy piekarnik na 160 stopni
- Na papier do pieczenia układamy bułki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut.
Jeżeli jesteś wzrokowcem i chcesz robić bułki równo ze mną, to zapraszam na nasz kanał:
Wartość odżywcza ( na 100 gram ) :
- kcal : 342,9
- białko: 11,1
- węglowodany: 42
- tłuszcze: 14,5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz