wtorek, 17 listopada 2015

Bułki z mąki orkiszowej.

Dziś będzie niespodzianka :) Razem z moim chłopakiem postanowiłam otworzyć kanał na youtube: Deadlift .
Pierwszy filmik właśnie z przepisem na bułki z mąki orkiszowej.
Wiem, że wielu z Was nie wyobraża sobie diety bez pieczywa, dlatego  przedstawię Wam alternatywę  dla pieczywa sklepowego, w którym nie koniecznie wiadomo co dokładnie się znajduje.
Obecnie staram się unikać pieczywa, ale czasem najdzie mnie ochota na taką pyszną bułeczkę, dlatego dziś będzie przepis na bułki z mąki orkiszowej.

Składniki :

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 gram droższy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 80 gram masła
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Roztapiamy masło w garnku i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ( nie gorące ! )
  3. Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników ok. 5 minut.
  5. Następnie dodajemy wcześniej rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto ok 2-3 minuty. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut.
  6. Posypujemy stolnicę mąką, formujemy bułki i przykrywamy je do wyrośnięcia.
  7. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni
  8. Na papier do pieczenia układamy bułki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut.
Jeżeli jesteś wzrokowcem i chcesz robić bułki równo ze mną, to zapraszam na nasz kanał:



Wartość odżywcza ( na 100 gram ) :

  • kcal : 342,9
  • białko: 11,1
  • węglowodany: 42
  • tłuszcze: 14,5


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz