sobota, 7 listopada 2015

Bezglutenowe czekoladowe babeczki.

Ostatnio w mojej diecie ograniczam gluten, ponieważ co jak co ale nie jest on przyjacielem moich jelit.. 
Jaki jest Wasz stosunek do glutenu? Jecie ? Unikacie? :)


Tak czy siak wpadł mi nowy przepis w ręce, na babeczki bezglutenowe i w dodatku czekoladowe ! :)
Czego chcieć więcej ?! :)
Tak więc wypróbowałam i nie wiem czy nie zrobię za chwilkę drugiej blachy, bo nie chwaląc się wyszły pyszne :)
Jeśli chodzi o składniki, to nie ma w nich nic niezdrowego, same bogactwa natury, niestety przez to nie są niskokaloryczne ale nie jest też z nimi tak źle, ważne że dostarczają samych cennych składników odżywczych :)

Składniki :
  • 1 duży banan
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 140 g miodu ( ok. 4 łyżki )
  • 1 jajko
  • 40 g mąki ryżowej ( ok. 2 łyżki )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 17 g kakao ( ok. 2 łyżki )
  • 30 g wiórków kokosowych ( ok. 4 łyżki )
  • 30 g orzechów włoskich ( ok. 4 łyżki )
  • 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. W jednej misce dokładnie rozgnieść widelcem banana i połączyć z jogurtem naturalnym. Następnie dodać miód, jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  2. W drugiej misce dokładnie wszystkie suche składniki : mielone migdały, mąkę ryżową, sodę, kakao, wiórki kokosowe i posiekane orzechy.
  3. Do suchych składników dodać mokre i powoli mieszać widelcem do połączenia się składników. Ciasto wykładać do foremek na babeczki.
  4. Posiekać gorzką czekoladę i posypać wierzch babeczek.
  5. Piec 25 minut w 175 stopniach C
Z wyżej wymienionych składników wyszło mi 16 babeczek :)

Wartość kaloryczna na jedną babeczkę to :
  • 152 kcal w tym :
  • 3,8 białka
  • 13,8 węglowodanów
  • 9 tłuszczy
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz