Jaki jest Wasz stosunek do glutenu? Jecie ? Unikacie? :)
Tak czy siak wpadł mi nowy przepis w ręce, na babeczki bezglutenowe i w dodatku czekoladowe ! :)
Czego chcieć więcej ?! :)
Tak więc wypróbowałam i nie wiem czy nie zrobię za chwilkę drugiej blachy, bo nie chwaląc się wyszły pyszne :)
Jeśli chodzi o składniki, to nie ma w nich nic niezdrowego, same bogactwa natury, niestety przez to nie są niskokaloryczne ale nie jest też z nimi tak źle, ważne że dostarczają samych cennych składników odżywczych :)
Składniki :
- 1 duży banan
- 140 g jogurtu naturalnego
- 150 g zmielonych migdałów
- 140 g miodu ( ok. 4 łyżki )
- 1 jajko
- 40 g mąki ryżowej ( ok. 2 łyżki )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 17 g kakao ( ok. 2 łyżki )
- 30 g wiórków kokosowych ( ok. 4 łyżki )
- 30 g orzechów włoskich ( ok. 4 łyżki )
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W jednej misce dokładnie rozgnieść widelcem banana i połączyć z jogurtem naturalnym. Następnie dodać miód, jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce dokładnie wszystkie suche składniki : mielone migdały, mąkę ryżową, sodę, kakao, wiórki kokosowe i posiekane orzechy.
- Do suchych składników dodać mokre i powoli mieszać widelcem do połączenia się składników. Ciasto wykładać do foremek na babeczki.
- Posiekać gorzką czekoladę i posypać wierzch babeczek.
- Piec 25 minut w 175 stopniach C
Z wyżej wymienionych składników wyszło mi 16 babeczek :)
Wartość kaloryczna na jedną babeczkę to :
- 152 kcal w tym :
- 3,8 białka
- 13,8 węglowodanów
- 9 tłuszczy
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz