Olej kokosowy
Ostatnio bije rekordy swojej popularności ! Wiele się mówi o jego właściwościach zdrowotny dla naszego organizmu. Jest obecnie popularnym elementem kulinarnym, leczniczym i kosmetycznym, a jego lista właściwości i zastosowań nie ma końca ! :)Dzięki firmie Olejowy Raj mam okazję przetestować ten produkt o którym tak wiele się mówi. Sam jego zapach jest obłędny i kojarzy mi się z wakacjami ! :)
Czym jest i jaki olej wybrać?
Olej kokosowy jest olejem roślinnym, powstającym poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Wybierając olej kokosowy należy zwrócić uwagę, czy był tłoczony na zimno i czy jest nierafinowany, gdyż to pozbawia go cennych składników.Jak odróżnić olej nierafinowany od rafinowanego?
- nierafinowany powinien nieziemsko pachnieć kokosem, natomiast rafinowany jest bezzapachowy
- rafinowany jest pozbawiony smaku
- nierafinowany w postaci stałej jest biały, natomiast po rozpuszczeniu staje się bezbarwny, olej rafinowany cały czas ma kolor bezbarwny
Co w nim znajdziemy?
Olej kokosowy jest tłuszczem bogatym w cenne właściwości. Znajdziemy w nim:- nasycone kwasy tłuszczowe ( m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy )
- nasycone kwasy tłuszczowe ( m.in. kwas oleinowy, linolenowy )
- witaminy ( B2, B6, E, C )
- kwas foliowy
- minerały ( potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk )
Zdrowotne właściwości:
- Może zwiększyć wydatek energetyczny ciała, przyśpieszyć metabolizm, pomagając spalić więcej tłuszczu
- Zapobiega lub wspomaga leczenie wielu chorób układu pokarmowego, idealny dla zdrowia jelit
- Chroni włosy przed uszkodzeniami, nawilża i uelastycznia skórę oraz wykazuje ochronne przeciwsłoneczną
- Kwasy tłuszczowe zwarte w oleju kokosowym polepszają funkcje mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera
- Poprawia poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca
- Wzmacnia funkcje tarczycy
- Wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Jest skuteczny z zwalczaniu szkodliwych bakterii i wirusów, dzięki czemu wspomaga nasz układ immunologiczny znacznie zwiększając odporność
- Łagodzi napady padaczkowe, zapobiega osteoporozie i chroni przed nowotworami.
- Pomaga zregenerować siły po treningu
- Może zmniejszyć łaknienie. Powoduje, że mniej jesz nawet nie będąc tego do końca świadomym. Idealny dla cukrzyków i osób z nadmierną ochotą na słodycze
- Wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu
- Ma działania przeciwzapalne, także przy zastosowaniu zewnętrznym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz